MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

2010 Mersin Ekonomik Raporu 08.06.2011 tarihinde yayınlandı

2010 Yılı Mersin Ekonomik Raporu 2010 yılı Mersin Ekonomik Raporu elektronik kitap (.pdf) formatında hazırlanarak kullanımınıza sunulmuştur. Üzerine


2010 Mersin Ekonomik Raporu

Başkanın Önsözü:

Finans piyasalarında 2008 ortalarında kredi krizi olarak başlayan ve 2009’da likidite krizi olarak devam eden global kriz gelişmiş ülkeler başta olmak üzere tüm ülkelerde, kapsamlı parasal ve mali teşvik programlarının devreye sokulmasıyla küresel boyuttaki etkileri hafifleme trendine girmiştir. 2011 yılı ile tüm dünyada bir olumlu seyir görülse de krizin negatif etkilerinin tam anlamıyla atlatıldığı ve kriz öncesi düzeye geldiği söylenemez.

Türkiye genelinde ise, 2009 yılında gerek iç gerekse dış talepteki daralmanın devam etmesiyle stoklarda ciddi artışlar yaşanmış; başta imalat sanayi olmak üzere ticaret, ulaştırma, depolama ve haberleşme sektörlerinde önemli ölçüde gerilemeler kaydedilmiştir. Çift haneli küçülme rakamları ancak 2009 yılının üçüncü çeyreğinde tek hanelere gerilemiş ve 2009 yılının son çeyreğinde de birçok sektörde gözlenen olumlu gelişmelerle, toparlanma sinyalleri verdiği gözlenmiştir. Kısacası, reel sektörde yaşanan düşüşlerin mali sektöre yansımamış olması Türkiye ekonomisinin krizden daha fazla etkilenmesini engellemiştir. Özellikle, komşu ülkelere olan ticaretimizdeki artış bu düzelmeye büyük ivme kazandırmıştır. Kriz nedeniyle kredi musluklarını kapatan bankalar, ekonomideki toparlanmaya paralel tekrar kredi musluklarını açmış, buda özel sektörü rahatlatmıştır. 2010 yılında üretmeye ve ihraç etmeye devam eden Türk iş dünyası yarattığı istihdam ile yeni iş kapıları açmıştır. Yani 2010 Türkiye’nin krizden çıkış yılı olmuştur.

Geride bıraktığımız yılda Mersin’deki gerçekleşmelere baktığımızda; 2009 yılının ilk çeyreğinde dip noktaya ulaşan sanayi üretimi yılın ikinci çeyreğinden itibaren toparlanmaya başlamıştır. Üretimdeki gelişmelere paralel olarak istihdamda benzer eğilimlerin olduğu gözlenmiştir. 2010 yılında gerek sanayi üretimi, gerek Serbest Bölge üretimi, gerekse liman kapasitesindeki istikrarlı yükseliş Mersin ekonomisinin olumlu bir yolda gittiğini göstermektedir. Ancak, özellikle Kuzey Afrika ve Orta Doğu ülkelerindeki olumsuz gelişmeler bölgeye olan yakınlığı ve yoğun ticaretinden dolayı Mersin’i etkilemiştir. Mersin iş dünyasının bu bölgelerden vazgeçme lüksü yoktur. Ancak, yeni pazarlar bulma çabamızı hiçbir zaman bırakmamamız gerektiğini düşünüyoruz. Bölgenin en istikrarlı ve gelişmiş ülkesi olan Türkiye her şeye rağmen bir cazibe merkezi olmaya devam edecektir. Mersin iş dünyası olarak amacımız sadece farklı pazarlar bulmak değil, ürün çeşitliliğimiz ile de rekabetçiliği yakalamaktır.

20 binin üzerinde kayıtlı üye sayısı ile kentimizin en büyük sivil toplum örgütü olan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, kentimizin ve iş dünyasının yaşadığı sıkıntıları istatistiklerden faydalanarak somut tablolar ortaya koyabilmekteyiz. Bu bağlamda; Odamız tarafından hazırlanan kitabımız farklı kurumlarca derlenen verilerin detaylı olarak bir araya getirilerek, toplumsal ve kültürel yapı, ekonomik yapı ve makro ekonomik göstergeler, alt yapı sistemleri, sivil toplum kuruluşları alt başlıklarında incelenen konuların yanı sıra Dünya ve Türkiye Ekonomisindeki gelişmeler ve beklentilere ait değerlendirmelere de yer verilmiştir. Yayınımızın üyelerimize ve ilgililere faydalı olmasını diler, destek veren tüm Kurum ve Kuruluşlara teşekkür ederiz.

Şerafettin AŞUT
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası
Yönetim Kurulu Başkanı

 

İndirmek için tıklayınız...


Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER