MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

2009 Mersin Ekonomik Raporu 18.06.2010 tarihinde yayınlandı


2009 Mersin Ekonomik Raporu

Başkanın Önsözü:

Finans piyasalarında kredi krizi olarak başlayan ve ilerleyen dönemlerde likidite krizi olarak devam eden global kriz gelişmiş ülkeler başta olmak üzere tüm ülkelerde, kapsamlı parasal ve mali teşvik programlarının devreye sokulmasıyla küresel boyuttaki etkileri hafifleme trendine girmiştir.

Türkiye genelinde ise, 2009 yılında gerek iç gerekse dış talepteki daralmanın devam etmesiyle stoklarda ciddi artışlar yaşanmış; başta imalat sanayi olmak üzere ticaret, ulaştırma, depolama ve haberleşme sektörlerinde önemli ölçüde gerilemeler kaydedilmiştir. Çift haneli küçülme rakamları ancak 2009 yılının üçüncü çeyreğinde tek hanelere gerilemiş ve 2009 yılının son çeyreğinde de birçok sektörde gözlenen olumlu gelişmelerle, toparlanma sinyalleri verdiği gözlenmiştir. Kısacası, reel sektörde yaşanan düşüşlerin mali sektöre yansımamış olması Türkiye ekonomisinin krizden daha fazla etkilenmesini engellemiştir.

Geride bıraktığımız yılda Mersin’deki gerçekleşmelere baktığımızda; iç talepte yaşanan sıkıntının artarak devam etmesi ve bankacılık sektörünün kriz nedeniyle kredileri kısmasının finansman açısından yaşanan sıkıntıları arttırmasının etkisiyle, 2009 yılının ilk çeyreğinde dip noktaya ulaşan sanayi üretimi yılın ikinci çeyreğinden itibaren toparlanmaya başlamıştır. Üretimdeki gelişmelere paralel olarak istihdamda benzer eğilimlerin olduğu gözlenmiştir. İlimiz firmaları tarafından gerçekleştirilen dış ticaret hacmi önceki yıla göre ithalattaki %28’lik gerilemenin etkisiyle %14 daralmıştır. İhracatta geçen yıl ile aynı seviyenin korunduğu yılın son çeyreğinde de artış eğilimlerinin olduğu gözlenmiştir. Serbest Bölgedeki ticaret hacmi yılın son iki ayındaki ticari faaliyetlerdeki toparlanmalara karşın, bir önceki yıla kıyasla %27 oranında küçülmüştür. Mersin Limanı yük trafiği ithalat başta olmak üzere, ihracat yükleri etkisiyle geçen yılın aynı dönemine göre %8 artış göstermiştir. Mersin Limanında özellikle 2009 yılının son çeyreğinden itibaren ihracatta yaşanan olumlu gelişmelere paralel bir yoğunluk yaşanmıştır. Turizm sektöründeki gelişmelere bakıldığında, 2009 yılında işletme belgeli konaklama tesislerindeki ortalama doluluk oranı %42 olup, geçen seneye göre 4 puanlık azalış söz konusu olmuştur. Komşulara yönelik vize girişimlerinin ilimize özellikle 2009 yılının Kasım ayı ile olumlu etkisini göstermeye başlamıştır. Yatırımlardaki gerçekleşmelerde, teşvik alan firma sayısı, yapılacak yatırım tutarı ve yaratacağı istihdam da artış görülmüştür. Sonuç olarak; 2009 yılında İlimiz firmalarının yatırım yapma isteğinde artış gözlenmiştir. Reel kesimdeki finansal gerçekleşmeleri takip ettiğimiz protestolu senetlere baktığımızda olumlu gelişmeler yaşandığını görmekteyiz, ilimizde gerek protestolu senet sayısı gerekse hacmi önceki yıla göre gerilemiştir. Söz konusu dönemde ilimiz bütçesinin gelir gider dengesi incelendiğinde ekonomik faaliyetlerdeki daralma sonucu vergi gelirlerindeki gelir kaybı ile İlimizin bütçe fazlası gerilemiş ancak net katkı yapmaya devam etmiştir.

20 binin üzerinde kayıtlı üye sayısı ile kentimizin en büyük sivil toplum örgütü olan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olarak, kentimizin ve iş dünyasının yaşadığı sıkıntıları istatistiklerden faydalanarak somut tablolar ortaya koyabilmekteyiz. Bu bağlamda; Odamız tarafından hazırlanan kitabımız farklı kurumlarca derlenen verilerin detaylı olarak bir araya getirilerek, toplumsal ve kültürel yapı, ekonomik yapı ve makro ekonomik göstergeler, alt yapı sistemleri, sivil toplum kuruluşları alt başlıklarında incelenen konuların yanı sıra Dünya ve Türkiye Ekonomisindeki gelişmeler ve beklentilere ait değerlendirmelere de yer verilmiştir. Yayınımızın üyelerimize ve ilgililere faydalı olmasını diler, destek veren tüm Kurum ve Kuruluşlara teşekkür ederiz.

Şerafettin AŞUT
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası
Yönetim Kurulu Başkanı

 

 


Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER