MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

16 No’lu komiteden birlik çağrısı 02.04.2019 tarihinde yayınlandı

İnşaat malzemesi üreticilerinin dağınık halde faaliyet göstermesinin önüne geçmek, sinerji oluşturabilmek, ortak alımlar yaparak maliyetlerimizi düşürebilmek adına sanayi sitesi talebimizi yineliyoruz.


16 No’lu komiteden birlik çağrısı

MTSO 16 No’lu İnşaat Malzemeleri Üretimi ve Ticareti Meslek Komitesi Başkanı Erol Berktaş, ekonomik daralmanın yaşandığı günlerden el ele verilerek çıkılabileceğini söyledi. Sektör temsilcilerine birleşme çağrısı yapan Berktaş, MTSO bünyesinde yer alan sektör temsilcilerinin birbiriyle alışverişini artırması gerektiğini anlattı. “Eğer hepimiz birbirimize dokunursak güçleniriz” diyen Berktaş, “Biz bir aileysek aile fertleri de birlikte hareket edip birbirini desteklemeli” ifadelerini kullandı.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 16 No’lu İnşaat Malzemeleri Üretimi ve Ticareti Meslek Komitesi Başkanı Erol Berktaş, bir taraftan sektörde yaşanan gelişmeleri değerlendirirken diğer taraftan komite çalışmaları hakkında bilgi verip geleceğe yönelik planlarını anlattı. İnşaat sektöründe yaklaşık 1,5 yıldır ciddi bir durgunluk olduğunu kaydeden Berktaş, bu nedenle yeni projelerin hayata geçirilmediğini ve bu durumun doğrudan inşaat malzemesi üretici ve satıcılarını da olumsuz etkilediğini söyledi.

Tahsilât yapmakta zorlandıklarını bildiren Berktaş, “Böyle olunca satış yapmak da yeni malzeme alıp borçlanmak da istemiyoruz. Çünkü bu silsile yukarıdan aşağı doğru tüm firmalara yansımış oluyor. Ancak her birimizin sabit masrafları var. İşlerimizin de bir şekilde dönmesi gerekiyor. Biz de mecburen daralmaya gidiyoruz. Minimum hareketle ticaret yapmaya çalışıyoruz. Tabi bizimle birlikte piyasalar da daralıyor” dedi.

Bir diğer sorun olarak kamu borçlarını gösteren Berktaş, özellikle SGK ve vergi borçları olmak üzere tüm kamu borçlarının ödenmemesi halinde hacizle cezalandırılmalarından şikayetçi oldu. Borç çok yüksek olmamasına rağmen böyle bir yönteme başvurulmasını anlamlandıramadıklarını vurgulayan Berktaş, yaşadıkları sıkıntıları şöyle özetledi: “Örneğin bir kişinin 1 milyon liralık mal varlığı varken bir kuruma 100 liralık borcu oluyor ve bu borç karşılığında kamu görevlisi bir tuşa basarak borçlunun tüm mal varlığına haciz gönderiyor. Bunu neden yaptıklarını sorduğumuzda da yetkililer gerekçe olarak tüm mal varlığını görebilme imkanları bulunmamasını gösteriyor. Oysa ekspertiz ile çalışabilirler. Tüm mal varlığına haciz gelince firmanın hiçbir hareket kabiliyeti kalmıyor. Belki bir mal varlığını satıp tüm borçlarını kapatabilecek ama buna fırsat tanınmıyor. Hatta eli kolu bağlanınca bu kişinin kredi borçları, faturaları gibi diğer ödemeleri de duruyor. Özellikle bu dönemde dövizle borçlanan kişilerin borcu 3 kat arttı. İnsanların zor duruma düşmeyeceği çözümler üretilmeli.

“Biz her zaman birlikte hareket etmekten yanayız”

Komite olarak geçtiğimiz dönemde sektörel bir toplantı yapıp tüm üyeleri bir araya getirdiklerini anlatan Erol Berktaş, bu toplantıda yol haritasını belirlediklerini, birlikte hareket etmenin önemini konuştuklarını söyledi. Katılımcılara MTSO’nun ve komitenin çalışmalarını anlattıklarını, yapacakları periyodik beyin fırtınaları ile sorunlarına ortak çözümler arayıp bir araya gelerek lobi çalışmaları yürütebileceklerini vurguladıklarını kaydeden Berktaş, toplantıda, komite olarak oluşturdukları www.mimsu.com web sitesini tanıttıklarını söyledi. Bu siteyi hızlı ve rahat iletişim kurmak adına oluşturduklarını dile getiren Berktaş, “Eğer bir çalışma yürütmek istiyorsanız önce birbirinize ulaşabilmeniz gerekiyor. Bu nedenle network’e büyük önem veriyoruz. Tüm üyelerimizin iletişim bilgilerinin güncellenmesi ile çalışmaya başlamıştık şimdi de birbirimize taleplerimizi iletebileceğimiz sosyal bir platform olması adına web sitesi kurduk. Bu sitenin daha aktif kullanılması için çalışacağız” dedi. 

“Komiteler arası iletişim artmalı”

MTSO çatısı altındaki komitelerinin büyük bölümünün birbiriyle ilintili sektörlerde faaliyet göstermesine rağmen birbirini tanımadığını kaydeden Erol Berktaş, iletişimin artması halinde ticaretin de artabileceğini kaydetti. Bunun için inşaat sektörüne yönelik faaliyet gösteren komite başkanlarıyla bir araya gelerek neler yapılabileceğini görüşmeyi planladığını ifade eden Berktaş, “Bugün hepimiz alışveriş yapacaksak önce tanıdığımız kişilere gideriz. Bu nedenle hepimiz birbirimizin ihtiyacı olan malzemeyi satıyorsak tanışmamız halinde ihtiyacımız olduğunda önce birbirimizi ziyaret ederiz. Ancak önce tanışmamız şart” değerlendirmesini yaptı. İletişimin güçlenmesi halinde aynı sektörde faaliyet gösteren kişilerin ortak projeler geliştirebileceğini de anlatan Berktaş, KOSGEB, TÜBİTAK gibi devlet kurumlarının da bu birleşmeleri özendiren önemli teşvikleri bulunduğunu, bunlardan da yararlanmanın mümkün olabileceğini hatırlattı. Şehir içindeki firmaların birbiri ile temasının azalması durumunda oluşan açığı şehir dışından gelen firmaların doldurduğunu anlatan Berktaş, bu durumda kentin parasının da şehir dışına aktığını söyledi. Birlikte hareket edilip güç birliği oluşturulması halinde kapasitenin artırılacağını, bu sayede şehir dışı ve hatta yurtdışından dahi daha büyük çaplı işlerin alınabileceğini dile getiren Berktaş, bu birlikteliğin sağlanabilmesinin ilk adımının iletişimden geçtiğini söyledi. 

“İş güvenliği konusunda denetimler artmalı”

Sektörleri iyileştirmek adına bir takım yasal zorunluluklar getirildiğini ve bunların atılması gereken adımlar olduğunu, desteklediklerini ifade eden Erol Berktaş şöyle konuştu: “Ancak atılan adımların arkasının da iyi takip edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Örnek vermek gerekecek olursa iş güvenliği ile ilgili hazırlanan yasa gereği belli sayı üzerinde personeli bulunan firmaların kurum hekimi, iş güvenliği uzmanı gibi ek kişiler çalıştırması gerekiyor. Bunların her biri bir maliyet ve bir kısım firmalar bu maliyeti üstlenip yasalara uyarken bir kısım firma yerine getirmiyor ve haksız rekabet sağlıyor. Bu konuda daha yoğun bir denetim yapılması gerektiğine inanıyorum.” Benzer şekilde mesleki yeterlilik zorunluluğu getirildiğini ifade eden Berktaş, bu zorunluluğu da önemsediklerini ve personel konusunda daha doğru seçim yapılmasına olanak tanıyacağını ve sektörel kalitenin artmasına katkı koyacağına inandığını söyledi. 

“İnşaat malzemesi üreticileri için sanayi sitesi istiyoruz”

İnşaat malzemesi üreticilerinin Mersin’de dağınık alanlarda faaliyet gösterdiğine de değinen Erol Berktaş, bu durumun gerek gürültü gerekse üretim sırasında oluşan atıklar nedeniyle çevre kirliliğini beraberinde getirdiğini anlattı. Aynı zamanda bu firmaların büyük makinelerinin ya da ürünlerinin kaldırılıp indirilmesi için kullandığı vinçlerin de gerek trafiğe gerekse çevre sakinlerine önemli ölçüde sıkıntı verdiğini vurgulayan Berktaş, “Tüm bu sorunlar, bu iş kolundaki üreticilerin şehir dışında bir merkezde toplanması ile çözülebilir” dedi. Şehir içine büyük araçların girememesi nedeniyle yükleme ve boşaltmalarda da ciddi sıkıntılar yaşandığına dikkat çeken Berktaş, böyle bir sitenin kurulması halinde üreticinin kazanacağını ifade ederek sözlerini şöyle tamamladı: “Üretici aynı merkezde bir araya gelirse organize sanayi bölgelerlinde olduğu gibi elektrik doğalgaz gibi bazı konularda avantajlar da elde edebilir. Ya da ortak tüketim malzemelerinin ortak alımları yapılarak fiyat avantajları sağlanabilir. Aynı zamanda alüminyumdan panjur üreticisine PVC üreticilerine kadar tüm sektör bir arada bulunduğunda, sinerji de oluşacaktır. Böylece müşteri bir firmaya geldiği zaman ihtiyaç duyabileceği diğer hizmetleri de aynı noktadan alabilecek, ekstra bir araştırma yapmasına, zaman kaybetmesine gerek kalmayacaktır. Böyle bir site oluşumu için, sosyal donatılarının da olacağı göz önünde bulundurulursa, 50 dönüme yakın bir arazinin yeterli olacağını düşünüyorum.”
 


Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER